Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, odsącz na sitku z nadmiaru wody. Cukinię również zetrzyj na małych oczkach tarki, odstaw na sitku i posyp odrobiną soli - pomoże to pozbyć się z cukinii nadmiaru wody.
Ziemniaki, cukinię (odciśnij ją przed dodaniem), jajko, mąkę, szczyptę soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz ostrą paprykę wymieszaj w misce. Jeżeli masa jest za rzadka - dodaj trochę więcej mąki.
Z masy formuj placuszki i smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
W międzyczasie jak smażą się placki w miseczce wymieszaj jogurt, posiekany koperek i majonez. Dopraw solą i pieprzem.
Placuszki podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.
Anna